ANVELOPELE DE IARNA – Cum functioneaza, sfaturi de utilizare, cum le alegi

Atunci când temperatura scade sub 7°C, este momentul optim în care să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă.

Condusul în condiții de iarnă este foarte diferit de condusul în restul anului: temperaturile scad și riscați să întâlniți ploaie, zăpadă sau polei în orice moment.

Orice ar fi, vremea va fi cu siguranță rece, motivul pentru care este important să utilizați anvelope potrivite pentru sezonul rece (anvelope de iarnă sau anvelope all-season) pe vehiculul dumneavoastră.

În lumea anvelopelor, iarna începe imediat ce temperatura scade sub 7°C, astfel încât atunci este recomandat în general să treceți la anvelopele de iarnă. La această temperatură, cauciucul din anvelope se întărește și devine mai puțin eficient.

Există mai multe motive pentru a utiliza anvelope special adaptate (de iarnă sau 4 anotimpuri) atunci când temperatura începe să scadă..

La temperaturi de sub 7°C, anvelopele certificate pentru iarnă (unele cu marcaje M+S și/sau 3PMSF) sunt mai sigure și au o distanță de frânare mai scurtă în comparație cu anvelopele de vară pe drumuri ude, înzăpezite sau înghețate.

Deasemenea este foarte important să știi ce înseamnă codul DOT anvelope și cum se citește corect. Dacă păstrezi evidența vârstei anvelopelor, vei economisi bani și vei avea o mașină echipată adecvat, indiferent de anotimp.

Codul DOT este creat și standardizat de către Ministerul Transporturilor din Statele Unite ale Americii. DOT reprezintă o abreviere pentru “Department of Transportation” și semnalează vârsta anvelopelor mașinii tale.

Pentru a descoperi cât de vechi sunt anvelopele mașinii tale, trebuie mai întâi să localizezi codul DOT pe anvelope. Acest simbol indică totodată nivelul de conformitate al producătorului de anvelope față de standardele de siguranță impuse de către Departamentul Transporturilor din SUA.

Astfel, codul DOT arată:

  • cine a fabricat anvelopele,
  • locul de proveniență al acestora
  • garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
  • Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:
  • locul în care a fost produsă anvelopa;
  • dimensiunea anvelopei;
  • codul producătorului;
  • săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.

Începând cu anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre indică săptămâna, iar ultimele 2 cifre semnalează anul de fabricație. De exemplu, avem codul DOT AG BR9E 0319, care arată faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.

Înainte de anul 2000, se foloseau 3 cifre pentru a stabili data de fabricație a anvelopelor. Astfel, primele 2 cifre indică săptămâna, iar ultima cifră semnalează anul de fabricație. Pentru a identifica anvelopele fabricate în anii ‘90, la sfârșitul numărului de serie DOT se află simbolul unui triunghi lateral.

Unde vei găsi codul DOT inscripționat pe anvelope?

De cele mai multe ori, informațiile de identificare se află inscripționate pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să găsești codul DOT pe anvelope.

Din păcate, nu există reglementări clare cu privire la locul în care producătorul trebuie să plaseze aceste informații. Așadar, este posibil să fie necesar să cauți cu atenție pentru a găsi cifrele care te interesează.

De ce este important codul DOT anvelope?

Chiar dacă alegi să cumperi anvelope noi, acest lucru nu înseamnă că au fost fabricate recent. În multe cazuri, durează ceva timp până când anvelopele sunt livrate de la producător la comercianți, care le vând la bucată.

Verificând codul DOT, vei afla exact momentul în care au fost fabricate anvelopele și cât timp au fost stocate în depozit. Este important să știi că anvelopele pot rămâne depozitate luni întregi sau chiar ani la rând. Așadar, codul DOT îți poate semnala faptul că anvelopele nu au fost fabricate în același an în care le-ai achiziționat.

De asemenea, condițiile de depozitare a anvelopelor sunt foarte importante pentru a asigura o funcționare corectă. Locațiile de depozitare trebuie să fie reci, climatizate și uscate, pentru a preveni:

  • îmbătrânirea prematură;
  • deteriorarea anvelopelor;
  • expunerea acestora la condițiile meteorologice sezoniere.

Îmbătrânirea anvelopelor poate fi accelerată rapid de condiții de depozitare precare. Astfel, trebuie să te asiguri întotdeauna că anvelopele pe care le cumperi au fost depozitate în mod corespunzător.

Expunerea anvelopelor în climatul cel mai fierbinte, cel mai umed sau cel mai uscat sunt principalii factori care contribuie la îmbătrânirea excesivă a anvelopelor. Albirea cauciucului și mici crăpături în peretele lateral superior sau inferior pot fi un indicii ale deteriorării anvelopelor din cauza razelor UV și a căldurii.

După efectuarea schimbului anvelopelor, geometria roților este de asemenea o operațiune importantă, avantajele acestui tip de verificare fiind multiple: identificarea unor posibile neconformități ale trenului de rulare, economie de carburant, durată de viață prelungită a anvelopelor și o uzură uniformă, manevrabilitatea îmbunătățită a vehiculului și deplasarea în condiții de siguranță.

Presiunea în anvelope trebuie ajustată în funcție de nivelul de încărcare al mașinii și de recomandările producătorului. Inspecția vizuală a stării anvelopelor pentru identificarea eventualelor defecte și echilibrarea tuturor roților este de asemenea o operațiune obligatorie.

Publicat la: 13.01.2022

Compara Inchide

Date de contact

Daca solicitati detalii despre o anumita oferta postata pe website, puteti afla aici cum va prelucram datele




Sunteti de acord ca Tiriac Auto sa utilizeze informatiile completate de dvs. pentru a va contacta in scopuri de marketing, inclusiv prin Newsletter, in conditiile explicate aici




Sunteti de acord sa va contactam ocazional pentru sondaje despre produsele si serviciile Tiriac Auto, in conditiile explicate aici


Sunt de acord sa fiu contactat, in scopurile specificate mai sus, dupa cum urmeaza:

Telefon

Sms

E-mail

trimitere date

Date de contact

Inainte de trimiterea cererii va rugam sa completati formularul de mai jos:

Esti de acord ca Tiriac Auto sa utilizeze informatiile completate de tine pentru a te contacta in scopuri de marketing? Prin completarea prezentului formular, declar ca imi exprim consimtamantul, in mod expres si neechivoc, pentru ca orice date cu caracter personal, precum si orice alte informatii furnizate de mine, sa intre in baza de date a Tiriac Auto, a imputernicitilor si a operatorilor asociati ai acestuia, pentru a fi prelucrate si utilizate de acestia in orice activitati si scopuri statistice si / sau legate de marketing (inclusiv primirea de apeluri, e-mailuri in actiuni de marketing direct de promovare a ofertelor comerciale, invitatii la test-drive-uri si evenimente, asistenta pentru autovehiculul detinut: mentenanta, asistenta rutiera, garantii, asigurari, ITP), in conformitate cu legislatia in vigoare si in conformitate cu Politica de Confidentialitate Tiriac Auto.