Ford va construi SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport la fabrica din Romania incepand de anul viitor

• Ford investeste pana la 200 de milioane de euro pentru a construi SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport, la fabrica sa din Craiova

• Fabrica Ford de la Craiova va produce modelul EcoSport ce va fi comercializat in toate pietele europene ale Ford, mai putin in Rusia

• Productia modelului EcoSport va incepe la Craiova in toamna anului 2017

• Vanzarile EcoSport la nivel european au crescut anul acesta cu 30%; segmentul SUV-urilor de mici dimensiuni este asteptat sa creasca cu 35% pana in 2017, ajungand la un total de 1.5 milioane de vehicule

CRAIOVA, Romania, 22 martie, 2016 – Ford Motor Company confirma astazi ca urmeaza sa investeasca pana la 200 de milioane de euro pentru a produce SUV-ul de mici dimensiuni  EcoSport la fabrica sa din Craiova, incepand cu toamna lui 2017.

Model EcoSport pe care Ford il comercializeaza in prezent Europa, cu exceptia Rusiei, este construit la fabrica din Chennai, India. Fabrica Ford din Chennai va continua sa construiasca modelul Ecosport pentru piata locala indiana, dar si pentru alte piete la nivel global.

“Vanzarile de EcoSport au urcat anul acesta cu aproape 30% si tinand cont de previziunile legate de cresterea vanzarilor din segmentul SUV –urilor de mici dimensiuni, pentru noi este momentul oportun sa mutam productia de EcoSport in Europa si sa beneficiem astfel de forta de munca excelenta si de fabrica noastra de la Craiova,” a zis Jim Farley, Presedinte si CEO Ford Europa..

Vanzarile de masini noi din segmentul SUV au urcat anul trecut cu 23% raportat la intreaga industrie care a crescut cu 10%.  Segmentul SUV-urilor de mici dimnesiuni din care face parte si modelul EcoSport a crescut cu 44% in 2015. Ford se asteapta ca segmentul SUV-urilor de mici dimensiuni sa ajunga la aproape 1.5 milioane de vehicule pe an, pana in 2017, ceea ce reprezinta o crestere de 35% fata de 2015.

Anuntul de azi vine ca urmare a discutiilor productive pe care Ford le-a avut cu Guvernul Romaniei pentru a dezvolta un cadru de lucru pozitiv si care sa ajute compania Ford in perioada de tranzitie de la actuala sa investitie la aceasta noua oportunitate, pentru a putea mentine competitivitatea la nivel global a fabricii de productie de la Craiova.

De la preluarea uzinei de la Craiova in 2008 si pana in prezent, Ford a investit in Romania peste1 miliard de euro pentru a sustine operatiunile sale de productie. Ford produce in acest moment la Craiova monovolumul de mici dimensiuni B-MAX si motorul Ford de 1.0 l EcoBoost- singurul motor din lume care a primit distinctia de “Motorul International al Anului” pentru trei ani consecutiv.

Totodata Ford a mai transmis astazi ca in continuare se cauta oportunitati de a construi noi produse la fabrica sa din Craiova pentru a folosi in intregime capacitatea de productie si tehnologia existenta.

“Fabrica de la Craiova are un viitor puternic daca va continua sa-si imbunatateasca competitivitatea si flexibilitatea la nivel operational. Un pas pozitiv in aceasta directie a reprezentat-o si incheierea cu succes a noului contract de munca valabil pentru urmatorii doi ani”, a precizat Farley.  “Trebuie sa continuam sa lucram impreuna cu Guvernul Romaniei si cu autoritatile locale pentru a imbunatati infrastructura si sistemul logistic”.

Anuntul de azi vine ca urmare a angajamentului pe care Ford si l-a asumat pentru a lansa noi 5 vehicule din gama SUV si “Crossover” in Europa in urmatorii 3 ani, incepand cu noul Ford Edge, ce urmeaza a fi lansat in al doilea trimestru al lui 2016. Pentru prima data, Ford se asteapta sa depaseasca in 2016 pragul de 200,000 SUV-uri vandute in Europa – ceea ce reprezinta o crestere de 30% fata de 2015.